Dekorasyon sözlüğü

Eviniz dekore ederken birkaç teknik bilgiye dikkat ederseniz her zamankinden çok daha keyifli ve başarılı bir iş çıkarırsınız.

 

26.05.2010

Bir mekana girdiğinizde parça parça gördüğünüz nesneler sizi büyülüyor, fakat mekan bütününde ele alındığında size tam bir hayal kırıklığı yaşatıyor. Neden bunun böyle olduğunu merak mı ediyorsunuz? Çok basit! Mekanı dekore eden kişi büyük ihtimalle mükemmel bir zevke sahip, fakat iç mimari ya da dekorasyon hakkında çok az teknik bilgisi var. Bu gibi yanılgıların üstesinden gelmenin en kolay yolu dekorasyon konusundaki bazı temel bilgiler konusunda fikir sahibi olmaktır.

1. Oran
Oran bir nesnenin ebatlarının diğer nesnelere olan ilişkisidir. Örneğin bir mekandaki pencerenin ölçülerinin uygun olup olmadığı içinde bulunduğu odanın boyutları baz alınarak hesaplanır. En iyi oran tüm nesnelerin ebatlarının hem birbirleri, hem de nesnelerin içinde bulunduğu mekanın boyutları ile orantılı olduğunda sağlanır. Bu tarz teknik bilgilerin gözünüzü korkutmasına izin vermeyin. Hatırlamanız gereken nokta bir mekanı ya da odayı dekore ederken nesnelerin birbirleriyle ve bütüne olan orantılarının göze hitap ediyor olmasıdır. Örneğin koskocaman bir piyanoyu 2 metre kare'lik bir odaya koyduğunuzda çok absürt duracaktır. Aynı şekilde ufak ve dar ebatlardaki bir dolabı büyük bir kanepenin yanına koyduğunuzda ve eş zamanlı olarak 30 metrekare'lik yüksek tavanı olan bir odaya yerleştirdiğinizde son derece absürt duracaktır.

2. Denge
Denge bir mekana yerleştirilen nesnelerin bir araya gelip uyumlu bir kompozisyon oluşturduğu durumlarda kullanılan teknik terimdir. Dengeyi simetrik nesnelerle sağlayabileceğiniz gibi asimetrik nesnelerle de sağlayabilirsiniz. Örnekleyecek olursak, bir duvara yaslanan dolabın iki yanından avize sallandırılıyorsa burada denge sağlanmış demektir. Burada simetrik bir dengeden söz edilebilir. Öteki taraftan asimetrik denge de oluşturulabilir. Örneğin bir şifonyerin üzerinde sol tarafta çiçek desenli objeler ya da vazolar sergileyebilir sağ tarafta ise şamdanlar ve kokulu mum koleksiyonunuzu sergileyebilirsiniz. Burada farklı türe sahip nesneler yani asimetrik bir düzen söz konusu olmasına rağmen irili ufaklı bu nesneler bir arada kullanıldığında objelerin birbiri ile olan ilişkisinde bir bütünsellik sağlanır.

3. Kontrast
Yediğimiz yemekler için baharat ne ifade ediyorsa dekorasyon sözlüğünde kontrast da aynı amaca hizmet eder: bir odayı ilgi çekici kılar. Kontrast aynı stile sahip nesnelerin farklı renk, desen, ebatta kullanılmasıyla elde edilir.

4. Ritm
Bir mekanı sıkıcı olmaktan kurtarmanın yolarından biri kontrast, diğeri ise ritimdir. Ritim bir desenin, dokunun ya da rengin mekanın birden fazla köşesinde kullanılmasıyla elde edilir.

5. Uyum
Bir mekanda uyum, oran, denge, kontrast ve ritim konusundaki kurallar uygulandığında elde edilir. Aynı zamanda uyum nesnelerin birbiri ile ilgili/alakalı bir kompozisyon içinde kullanılması ile de yakalanabilir. Örneğin bir dış fırçalığın oturma odasındaki sehpanın üzerinde konumlandırılması düşünülemez.

6. Doku ve desen
Doku bir mekana derinlik getiren kavramdır. Dokuları gerek mobilya, gerekse duvar ve tavanda uygulayabilirsiniz. Desense mekana hareket getiren dekorasyon tekniğidir. Desen konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı farklı tarzlardaki desenleri çok sayıda kullanmamaktır. Bu tarz bir stilde her şey iç içe geçmiş görünecek dengeli geçişler sağlanamayacaktır. Bu sebeple desenleri yalın ve desensiz kumaş ya da mobilyalarla kullanmak ideal görünüm yaratmada anahtardır.