Seramik karo uygulama gelişim süreci

Seramik karo uygulama gelişim süreci ve ustaların belgelendirilmesinin önemi nedir?

 

14.01.2010

 

1957 yılında Çanakkale Seramik’in kurulması ile birlikte inşaat sektörü seramik karolarla tanıştı. Tabi yeni bir seramik malzeme yeni uygulamacılar gerektirir. Bu uygulamacılar ilk önceleri yabancı ülkelerden gelip bizim ustalarımızı yetiştirdiler. 1960 – 1970’li yıllarda bu günlerdeki gibi çok farklı renklerde, boyutlarda ve modellerde değildi. Dolayısıyla o günkü şartlarda seramik karoların kullanım alanları çok kısıtlıydı. Dolayısıyla çimento harcı isteklere cevap verebiliyordu. Ancak günümüze gelindiğinde seramik karoların ebatları, renk çeşitleri ve ürün çeşitleri arttı. Kullanım alanları olarak çok genişledi.
İlk zamanlarda sadece mutfak ve banyoları süsleyen seramik karolar günümüze gelindiğinde hastaneler, okullar ve alışveriş merkezi gibi birçok alanlarda görmekteyiz. Dolayısıyla yeni malzemeler oldukça, uygulama teknikleri de gelişmektedir. Seramik ve duvar karosu uygulamacığında yetişen ustalarımız genellikle usta-çırak ilişkisi şeklinde gelişmektedir. Bu sistemde yetişen ustalarımız seramik sektöründeki gelişmelere tam anlamıyla çoğu zaman ayak uyduramamaktadır. Güncel kalamamaktadırlar. Çünkü bugün 35 yaşındaki bir ustayı düşündüğümüzde 20 yıldır bu işi yapıyor ise, bu işi ustasından 20 yıl önce öğrendi. Dolayısıyla 20 yıl önceki teknoloji ve donanımlara sahiptir. Eğer kendini bu konu üzerinde güncelleyip yetiştirmediyse şu anki yaptığı uygulamalarda eksikliklerin aksaklıkların olduğunu görmekteyiz.
Bu işi yapan ustalarımız da seramik sektörüne paralel olarak kendilerini geliştirmelidirler ve yeni ürünleri takip etmelidirler. Çünkü seramik karoların uygulama alanları genişleyince haliyle bunu yapıştıracak olan yapıştırıcılar ve yardımcı malzemeler de çeşitlenmekte ve teknik özellikleri farklılaşmaktadır. Dolayısıyla bu işleri yapacak ustaların bunları sürekli takip etmeleri gerekmektedir. Seramik firmaları yıllardır ustalara seminerler ve bilgiler vererek teknolojiye ve yeniliklere sahip olmalarını hedeflemektedir. Geliştirme ve uyum kursları ile bilgiler sürekli aktarılmaktadır. 1 Ocak 2009 itibariyle iş kanunu gereği hangi işi yapıyorsak yapalım belgemizin olması gerekmektedir. Yapılan kurslarda ustaların güncellendiği gibi resmi belgelerle de yapmış olduğumuz işleri belgelendirmekte ve Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikayı almaya hak kazanmaktadırlar. Bu belge ile hem yapabildikleri işleri belgelendirmiş olmakta hem de bilgilerini günümüz şartlarına ayak uydurmuş olmaktadırlar. Bu nedenle bu kurslara ustaların kesinlikle katılmaları gerekmektedir.